wino na wesele

Kuchnia ta może poszczycić się głownie potrawami typowo brytyjskimi, jakimi są: hot dogi, ryba z frytkami, płatki z mlekiem i tosty z dżemem. Jednak w kraju tym, możemy znaleźć ogrom regionalnych przysmaków, które z pewnością zaskakują swoim smakiem. Do najbardziej znanych regionalnych przysmaków w Nowej Zelandii należy kai, czyli potrawa składająca się z wołowiny, kurczaka i baraniny, z dodatkiem warzyw, którą piecze się kolejno w kopczykach przysypanych ziemią. Kai podaje się na talerzach uplecionych z liści i trawy.

Do kuchni nowozelandzkiej zaliczyć należy również sushi oraz pierogi nadziewane mięsem. Oprócz dań typowo brytyjskich, w kuchni nowozelandzkiej możemy znaleźć wpływy kuchni indyjskiej, chińskiej oraz tureckiej. W Nowej Zelandii nie jest trudno spotkać także restauracje oferujące dania kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Nowozelandczycy na deser najczęściej spożywają lody, których standardowym opakowaniem jest opakowanie aż dwulitrowe.

Lody i wszelkie potrawy popija się słynnym nowozelandzkim winem, które urzeka swoim smakiem i aromatem nawet najbardziej wybrednych smakoszy.