Praca w charakterze krytyka kulinarnego przez wielu ludzi uznawana jest za wymarzony zawód. Obowiązkiem recenzenta jest odwiedzanie wykwintnych lokali i jedzenie w nich za darmo. Czego chcieć więcej? Nie wolno nam jednak zapomnieć, że aby zostać zawodowym komentatorem gastronomicznym, należy posiadać ogromną wiedzę kulinarną. Zwykle konieczny jest także duży bagaż doświadczeń związanych z gotowaniem lub prowadzeniem restauracji. W gronie najbardziej cenionych krytyków zwykle znajdują się byli szefowie kuchni lub specjalnie wykształceni absolwenci znanych szkół gastronomicznych.
Ich wiedza obejmuje nie tylko skomplikowane techniki przygotowywania dań, ale także sposoby ich serwowania czy znajomość rozmaitych reakcji chemicznych zachodzących w pokarmach. Wykonywanie zawodu recenzenta kulinarnego jest szczególnie prestiżowe w krajach, gdzie mamy do czynienia z silnie rozwiniętą kulturą jedzenia, np. we Francji. W Polsce jednak komentowanie spożywanych posiłków traktowane jest bardziej jako hobby lub praca dodatkowa, głównie ze względu na niską opłacalność tego zawodu. Ponadto niewielu Polaków posiada wystarczającą wiedzę z zakresu gastronomii, by móc z czystym sumieniem nazywać się krytykiem kulinarnym.