bankiet firmowy poznań

Z punktu widzenia osób, które nigdy nie pracowały w branży gastronomicznej, można by przypuszczać, że dla prawidłowego funkcjonowania restauracji konieczne jest tylko kilka osób: kucharze, ich pomocnicy i kelnerzy. Struktury organizacyjne pracowników są w tym przypadku jednak dużo bardziej skomplikowane, a zakres obowiązków wielu z nich jest szerszy, niż mogłoby się nam wydawać.

Klasyfikator żywności to niezbyt popularne, ale bardzo odpowiedzialne stanowisko. Do wykonywania tego zawodu konieczne jest uzyskanie kierunkowego wykształcenia.

Głównym zadaniem osoby zajmującej się tą właśnie pracą jest skrupulatne ocenianie produktów spożywczych, pod kątem ich przydatności do spożycia. To do klasyfikatora należy także decyzja, do przygotowania jakich potraw najlepiej nadadzą się wybrane artykuły.

W zakresie jego obowiązków znajduje się również dbałość o odpowiednie przechowywanie żywności. Osoba zatrudniona na tym stanowisku musi posiadać umiejętność korzystania ze specjalnych urządzeń, które umożliwiają wnikliwe kontrole magazynowanego jedzenia.

Miejsce dla klasyfikatora znajdzie się nie tylko w restauracji. Duże zapotrzebowanie na pracę tego typu osób jest również w różnego rodzaju magazynach oraz zakładach przetwórstwa spożywczego, ale także w portach i na statkach.