Kuchnia holenderska jest jedną z najbardziej znanych, ponieważ jest ona mało wyszukana. W Holandii dominują tak zwane dania jednogarnkowe, których podstawą są głownie ziemniaki. Najbardziej znanym daniem jednogarnkowym jest „tłuczony garnek”, w którego skład wchodzą ziemniaki ugotowane z innymi warzywami, które tłuczone są kolejno na puree i podawane najczęściej z mocno wysmażonym boczkiem. Bazowymi produktami kuchni holenderskiej są ryby, owoce morza, drób, mięso wołowe oraz ogromne ilości owoców.

Niezbędnym składnikiem prawie każdego z dań jest ser, który jest jednym ze znaków rozpoznawczych Holandii. Intensywność smaku sera uzależniona jest od stopnia jego dojrzałości. Do najbardziej lubianych potraw Holendrów, zaliczyć możemy puree z gotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli, duszony szponder wołowy oraz gęstą zupę z zielonego grochu. Głównym napojem, jaki spożywają Holendrzy jest piwo, które stanowi nieodłączną część prawie każdego posiłku.

Bardzo popularna jest tam również kawa, którą Holendrzy spożywają w ogromnych ilościach.