Brazylia od kuchni

Brazylia od kuchni

Posiłki są bardzo obfite, ponieważ na śniadanie, obiad i kolację jada się mięso. Rośliny wykorzystywane do przyrządzania potraw, to głównie mango, kokosy, passiflora, kakaowiec oraz trzcina cukrowa.

W kuchni brazylijskiej nie może także zabraknąć suszonych krewetek i wołowiny, jak również przeróżnych owoców morza. Typowymi daniami kuchni brazylijskiej są: udziec wołowy bez kości, wołowina marynowana na ostro, gulasz z dodatkiem fasoli, ogonków wieprzowych, kiełbasy, suszonego mięsa, papryczek, czosnku i szczypiorku, udka kurczaka polewane piwem na ostro, bułki nadziewane grillowaną wieprzowiną.

Na deser serwowane są najczęściej słodkie bułki nadziewane serem, kulki z czekolady i orzeszków ziemnych oraz kuleczki z żółtek, skondensowanego mleka i wiórków kokosa. Brazylijczycy piją najczęściej mocną i słodką kawę, yerba mate, zimnego gazowanego szampana z ogromną ilością kofeiny oraz wódkę z soku trzciny cukrowej.